Certifierad Nordisk E-handel
Prisgaranti Nöjdhetsgaranti
2-3 Dagars leverans (lager varor)
Hög Kvalitet Första Sortering

Hur rengör jag plattorna?

1.Hur man rengör plattor:

Missa inte dessa praktiska tips om underhåll och rengöring av keramiska golv och väggplattor i badrum, kök och andra rum i hemmet

Rengöring av keramiska golv- och väggplattor är en av de frågor som ligger framför dig när det kommer till val av material för att kakla olika rum i huset. Därför är hur man rengör kakel och vilken typ av underhåll de behöver de viktigaste frågorna vi måste ställa oss själva i ett tidigt skede av en renovering.

Keramik är den konstruktions- och inredningslösning som är lättast att rengöra och kräver minst underhåll, samt ger en hygienisk, antibakteriell yta tack vare materialets låga porositet

Några av de inneboende egenskaperna hos keramik erbjuder fördelar som har en direkt inverkan när det gäller efterföljande rengöring och underhåll, vilket gör det till det bästa valet för kakelutrymmen som terrasser, simbassänger, badrum eller kök. Noterbara bland dessa fördelar är dess hårdhet och låga porositet, egenskaper som gör golv och väggar mycket motståndskraftiga mot fukt och fläckar, vilket i sin tur underlättar arbetet med att rengöra kakel och håller ytan hygienisk, sanerad och precis som ny. Å andra sidan ger den låga porositeten också keramik hög motståndskraft mot kemiska ämnen. Detta innebär att du vid behov kan använda mer aggressiva rengöringsmedel, speciellt för den första rengöringen efter installationen.

2. Professionella tips för rengöring av kakel:

Den första rengöringen av ett keramiskt golv eller en vägg som måste göras är den efter att plattorna har lagts.

Denna rengöring tar bort alla cement- och injekteringsrester. För en felfri finish rekommenderas det alltid att denna rengöring görs av en professionell:

det är ett av de grundläggande stegen som om det görs fel kan påverka den dagliga rengöringen i framtiden.

Dessutom bör du alltid följa de rengöringsinstruktioner som givits av kakellims- och fogtillverkarna.

Som en allmän regel bör du aldrig rengöra nylagda plattor med högkoncentrerade sura rengöringsmedel eftersom de kan skada fogarna och lämna märken på ytan; en utspädd lösning av syra, såsom kommersiell vinäger, är bra för rengöring. Dessutom är det en bra idé att blötlägga ytan med vatten innan någon kemisk behandling; detta förhindrar eventuell absorption av tvättmedlet i fogarna eller plattan.

Efter installationen bör den första rengöringen av det keramiska golvet eller väggarna alltid göras av erfarna proffs; detta kommer att säkerställa en felfri finish eftersom de kommer att använda lämpliga produkter, med hänsyn till typen av keramisk yta och tillverkarens rekommendationer.

När det gäller det efterföljande underhållet som ingår i den dagliga rengöringen av plattorna är det mycket enkelt och okomplicerat. Att helt enkelt använda vatten och eventuellt neutralt rengöringsmedel är tillräckligt för att hålla ytorna rena; du behöver inget annat.

Ibland, om en produkt med stark färg, som vin eller olja, lämnar en fläck, måste vi ta till mer specifika rengöringsprodukter, med tanke på materialets egenskaper och fläckens karaktär. I det här fallet är det alltid lämpligt att börja med att rengöra en liten del av plattan och fogen för att kontrollera rengöringsmedlets effekt på ytan innan du använder det på en större yta.

Med ihållande fläckar kan mer kemiskt aggressiva kommersiella rengöringsmedel spädda med olika mängder vatten användas, men alltid efter att först kontrollerat de tekniska egenskaperna hos den installerade keramen.

Du hittar här ett urval av de vanligaste typerna av smuts och fläckar och den idealiska rengöringsprodukten att använda i varje enskilt fall för rengöring av kakel.

Vi ger dig också specifika tips om hur du städar de känsligaste rummen i hemmet – köket och badrummet – där luftfuktigheten och temperaturen gör dem mer mottagliga för ansamling av smuts och uppkomsten av fläckar.

3. De vanligaste typerna av smuts:

Typ av fläckar: Rost, olja, fett, måla, öl eller vin, lodine, kaffe te eller juice, blod, bläck merbromin

Rengöringsmedeln :

Utspädda organiska syror (vinäger)

Fosforsyra

Etyl alcohol

Bakpulver och vatten Trikloretylen

Specifikt lösningsmedel,

Alkalisk peroxid,

Väteperoxid,

Tvättmedel i varmt vatten följt av varmt vatten eller blekmedel,

Väteperoxid eller blekmedel,

Bleka

Viktigt: Vid rengöring av kakel bör inte saltsyra eller koncentrerad kaustiksoda användas under några omständigheter,

inte heller bör du använda några produkter som innehåller saltsyra eller dess derivat (allmänt känd som salfumant).

4. Hur man rengör köksplattor:

Tillsammans med badrummet är köket det rum som kräver mest uppmärksamhet vad gäller underhåll och städning.

Det är här vi förvarar, hanterar och lagar mat, så en djuprengöring av plattorna är avgörande för hälsa och hygien.

Materialet som valts för bänkskivans yta är avgörande för att hålla den ren och hygienisk; Coverlam Top bänkskivor är, förutom att vara extremt resistenta och hållbara, vattentäta, antibakteriella och fläckbeständiga

Matlagning kan orsaka fettuppbyggnad på plattorna, medan den ständiga hanteringen av mat kan lämna organiska rester på bänkskivorna. I dessa fall är det alltid tillrådligt att följa indikationerna ovan beroende på typen av fläck. Du kan också använda specifika köksavfettningsprodukter som finns tillgängliga i vilken stormarknad som helst. Ett annat vanligt alternativ för att rengöra kakel i köket är att använda en skvätt ammoniak utspädd i mycket varmt vatten; detta tar bort fett och de mest envisa märkena. När den är ren, torka med en våt trasa och sedan en ren trasa för att lämna ytan torr.

5. Hur man rengör badrums- och duschplattor:

Ett annat av husets mest känsliga rum när det gäller renlighet är badrummet, och specifikt områden i direkt kontakt med vatten, som duschen. När du rengör badrumsplattor är de vanligaste problemen du kommer att ställas inför kalkavlagringar och enstaka uppkomst av mögel, båda till följd av den konstanta fuktigheten i badrummen.

En av de stora fördelarna med att kakla dessa utrymmen med keramik är dess lätthet att rengöra och dess hygieniska yta mot fläckar, egenskaper som underlättar borttagningen av de typiska kalkmärkena. Det mest lämpliga att använda i dessa fall är vit rengöringsvinäger; den tar bort alla kvarvarande vattenmärken, och om du använder den varm kan du slutföra uppgiften snabbare och mer effektivt.

6. Bonus: Hur man rengör kakelfogar :

Hur man rengör kakelfogar är en av de vanligaste tveksamheterna som dyker upp när vi pratar om rengöring av kakel.

Med tiden kan smuts byggas upp i dessa fogar, vilket gör dem mörkare och förstöra rummets estetiska utseende.

Det är viktigt att materialet som används för fogningen är av högsta kvalitet när golvet eller väggen ska läggas,  detta säkerställer dess hållbarhet och underlättar även rengöringen av fogar.

Vid behov bör du använda vatten med vanligt neutralt rengöringsmedel för att rengöra fogarna, applicera det med en svamp eller plastborste, men du bör aldrig använda någon typ av skur eller skrubber, eftersom de kan förstöra färgen och ta bort en del av fogmassan.

När du använder sajten och våra tjänster kommer vi även att behandla dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

Top